‘De bezoekers hebben op het Winterfeest de hoofdrol’

‘De bezoekers hebben op het Winterfeest de hoofdrol’

foto: fbps/Peter Schipper – vlnr: Frans Snaar, Theo van Werkhoven & Piet Turk

Lisse • Vlak voor de carnavalstijd is het al feest voor mensen met een verstandelijke beperking. Al 46 jaar organiseren stichting De Zevensprong en de carnavalsverenigingen uit de Bollenstreek, een middagprogramma vol blaaskapellen en dansmariekes en een eigen Prinsenpaar wordt gepresenteerd. Op zondag 29 januari is het feest in de sporthal van FC Lisse.

Een Cadillac rijdt de zaal in, met daarop de stijldansers van stichting de Zevensprong. Iedereen maakt ruimte, de dansers springen van de wagen en geven vervolgens een geweldige show weg. Piet Turk kan er smakelijk over vertellen. Hij is al ruim 38 jaar betrokken bij de stichting die activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. “Het is ieder jaar weer een groot feest. Mensen dansen, zingen en je ziet ze genieten.”

Steentje bijdragen
Frans Snaar en Theo van Werkhoven knikken instemmend. Beiden zijn al jaren betrokken bij het feest. Snaar in de organisatie, eerst namens carnavalsvereniging De Gaapstokken en op dit moment als secretaris van de Zevensprong. Voorzitter Van Werkhoven is met de Voorhoutse carnavalsvereniging De Bokken ook al jaren betrokken. Het Winterfeest is een samenwerking tussen alle carnavalsvereniging in de Bollenstreek. Snaar: “Elke vereniging draagt zijn steentje bij. En ieder jaar levert een andere vereniging de prins en prinses van het Winterfeest. Dit jaar is het de beurt aan de Keiebijters uit Noordwijkerhout. Zij zorgen voor een bijzondere entree van het nieuwe prinsenpaar”.

Polonaise
Aan Van Werkhoven de taak om als nieuwe spreekstalmeester het programma op zondag 29 januari tussen 13.00 en 17.00 uur aan elkaar te praten. Naast de dansmariekes, zijn er ook optredens van de blaaskapellen en een Nederlandse artiest. “Natuurlijk is er ook polonaise, met het prinsenpaar voorop. Niet iedereen doet mee hoor, maar dat hoeft ook niet. Er zitten ook mensen vier uur lang. En als je het na afloop vraagt, dan hebben ze een fantastische middag gehad.”

Bezoekers
De laatste jaren merkt de organisatie een terugloop van het aantal bezoekers. “We stonden ooit met 1.300 man in de Hobaho-hal. Dat was gigantisch,” herinnert Turk zich. Snaar: “We zien helaas dat er steeds minder mensen komen. Vorig jaar zo’n 240. Maar we weten dat er meer mensen met een beperking uit onze doelgroep in de streek wonen. Vroeger nodigden we iedereen persoonlijk uit, maar door de regels rond de privacy krijgen we geen adressen meer. We zijn afhankelijk van familieleden die over het Winterfeest horen en denken: dat is leuk voor mijn kind, broer of tante, daar gaan we heen.”

Jongeren
Het feest is voor alle leeftijden, benadrukt Van Werkhoven. “We zouden graag meer jongeren verwelkomen. Natuurlijk mag er een begeleider mee. En wij als organisatie houden ook een oogje in het zeil. We zorgen ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft, zonder op de voorgrond te treden. Op het Winterfeest hebben onze bezoekers namelijk echt de hoofdrol.”

Meer informatie op www.stichtingdezevensprong.nl
Redactie: De Teylinger

Bekijk de foto’s van het Winterfeest van afgelopen jaar.

Pin It on Pinterest

X