Carnavalsonderzoek naar populariteit Carnaval 2017

Carnavalsonderzoek naar populariteit Carnaval 2017

Over een maand barst in Nederland het jaarlijkse carnaval los. Voor jongeren ‘de beste week van het jaar’, maar 35-plussers vinden dat het feest zijn beste tijd wel heeft gehad. Volgens het onderzoek wat gepubliceerd is vandaag (26 januari 2017) in het Algemeen Dagblad.

Het katholieke feest lijkt steeds minder populair te worden volgens het onderzoek. Dit jaar kwamen er 10 procent meer negatieve reacties op de vraag: ‘Wat vind je van carnaval?’ Toch zegt de helft van de ondervraagden er zin in te hebben. De groep die claimt dat carnaval zijn beste tijd wel heeft gehad, groeit echter gestaag onder de rivieren.

Dit is ook terug te zien aan het steeds kleiner wordend aantal dagen waarop carnaval gevierd wordt. Bijna 10 procent meer carnavalsvierders dan vorig jaar houdt het alleen bij het weekend. Alleen onder jongeren tussen 18 en 35 jaar blijft carnaval onverminderd populair. Zij vinden carnaval ,,de beste week van het jaar”. Over het algemeen hebben vrouwen meer zin in carnaval dan mannen.

Echte carnavalsmuziek

Tradities lijken dit jaar steeds meer op de achtergrond te raken. Zo geeft een meerderheid de voorkeur aan ‘normale stapmuziek’. Slechts een derde van de carnavalsvierders luistert nog het liefst naar echte carnavalsmuziek. Hiervan is het grootste deel afkomstig uit Limburg en wat ouder dan gemiddeld. Gelukkig houden wij in Voorhout nog steeds van echte carnavalskrakers tijdens onze evenementen.

En wat trekken we dan aan? Meer vrouwen dan mannen geven de voorkeur aan een sexy outfit in plaats van een gek pak. De helft van de vrouwen wil er liever mooi uitzien. En wat echt niet door de beugel kan tijdens carnaval is verkleed gaan als horrorclown, (zelfmoord)terrorist, Bosjesman, Arabier of gekleed in een boerkakostuum.

Bekijk de gehele infographic

Pin It on Pinterest

X