Een jaar vol bijzondere vriendschappen

Een jaar vol bijzondere vriendschappen

Prinsenpaar van de Bokken kijkt terug op de carnaval

“Duik erin, maak geen plan, vier feest en geniet volop” Dat zijn de eerst tips die over tafel vliegen als oud Prinsenpaar van de Bokken Ted en Claudia Kroon terugkijken op het carnaval in Voorhout. “Het heeft me echt veranderd” vult Claudia aan.

“Achteraf gezien wisten we niet waar ‘Ja’ tegen hadden gezegd. Op zich zijn we enorm impulsief als we iets kopen, we kijken elkaar aan en nemen meteen een beslissing. Zo hebben we toen der tijd ook het oude huis van Ab Koomen aan de Engelselaan gekocht. En zo zijn we ook het avontuur van de carnaval in gedoken. Ik was nog wel op zoek naar de kleine lettertjes maar die heb ik nu nog steeds niet gevonden. Echt alles wordt als prinsenpaar voor je geregeld zodat je alleen maar hoeft te genieten en je te verbazen over de feesten, het publiek, de vereniging en het hele sociale karakter van de carnaval.  Want dat deel van de carnaval kenden wij niet. We vierde de carnaval wel als feestgangers in Noordwijkerhout maar wij wisten niet dat er bij de Bokken een hele wereld achter zat met feesten en activiteiten voor mensen die ziek zijn, mensen met een geestelijke beperking, ouderen en niet meer zelfstandige senioren.

De mooiste feesten
Het winterfeest, de Agnes, Bernardus en de Sint Bavo, de psychiatrische instelling in Noordwijkerhout. Zomaar wat plekken waar we geweest zijn die echt heel bijzonder voor ons waren. De lach op het gezicht van een oudje en de vriendschappen die je voor het leven sluit met jongeren en met mensen met een geestelijke beperking; de carnaval was zo veel leuker dan verwacht. “Ook voor Claudia was de carnaval een bijzondere gebeurtenis: “Eigenlijk hoef ik niet zo nodig in het middelpunt te staan. Maar nu gebeurde dat natuurlijk wel. Als prinsenpaar sta je midden in de belangstelleng en dat ging me steeds beter af. Ik ontdekte dat ik juist dat persoonlijke contact met de ouderen en zieken wel heel erg bijzonder vond. Ik wil hier best meer mee gaan doen.” “Die aandacht is heel bijzonder en ook wel vreemd” vult Ted aan: “Iedereen is met je bezig ook bij zo’n optocht. Elke kar of groep heeft wel iets van een thema dat op ons leven is gebaseerd is. Gelukkig hadden we genoeg tijd voor de optocht om alles te bewonderen en iedereen te spreken, alhoewel onze adjudanten ons soms wel mee moesten slepen.

Dat is ook een bijzonder stel hoor, onze adjudanten Kevin van Kempen en Ron Langelaan. De een serieus en de ander gekker dan gek, ze pasten perfect bij ons. We konden alles aan ze geven, mijn geld, mijn telefoon, make-up en zij regelden en bewaarden alles voor ons. Ze handelden de telefoontjes af en gaven rondjes uit mijn beurs” lacht Ted.  “We hoefden zelf niet meer na te denken. En dat maakte de carnaval ook zo leuk, even alles vergeten en gewoon een feestje vieren.”

Een bijzondere club mensen
“Maar wat een activiteiten. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Er is een gedetailleerd draaiboek waardoor we soepel de week zijn doorgerold. Dat besefte we ons eigenlijk helemaal niet maar er zit echt een enorme organisatie achter al die feesten en activiteiten. Iedereen bij de Bokken is anders en iedereen levert een enorme bijdrage om prachtige feesten voor Voorouders te organiseren. Dat is wat de Bokken bindt. De verantwoordelijkheid die iedereen neemt om voor een ander wat te betekenen. Natuurlijk gaan wij de komende jaren ook iets doen voor de vereniging en al die mensen waarvoor de Bokken aandacht hebben.”

Vriendschap
“Vriendschap was ons thema bij de viering in de kerk en eigenlijk kwamen we overal vriendschappen tegen. Gelukkig hadden we thuis al wel eerder feesten gevierd en waren we niet meteen van slag toen de halve vereniging spontaan de afterparty bij ons thuis vierden. Vier nachten lang werd er tot de late uurtjes nog uitbundig polonaise gelopen door het voormalige huis van Ab.”

“Het is moeilijk te zeggen wat het meest mooie moment is geweest. Eigenlijk is dat een optelsom van alle activiteiten wat de carnaval in Voorhout zo bijzonder maakt. Van de Bokkenwinkel tot de optocht en van een bezoek aan de BNS, de Voorruiters tot de seniorenmiddag en de kroegentocht. We hebben zelfs Het Diabetes Fonds onder de aandacht kunnen brengen. Het was één groot feest.

Prinsentips
“We zijn echt veranderd. De carnaval heeft ons zo veel gebracht. En dat is eigenlijk ook wel een tip voor het volgende prinsenpaar; geniet en maak geen plan. Dat hebben wij ook zo gedaan en daardoor hebben wij met volle teugen kunnen genieten, samen met onze kinderen, de vereniging, de adjudanten en onze ouders. Ik kan me niet voorstellen dat mensen dit niet mooi vinden.

Pin It on Pinterest

X