Hoe een patatgeneratie Bokkie werd

Hoe een patatgeneratie Bokkie werd

Collin van der Lubbe was 22 jaar geleden de eerste begeleider van de Bokkies. Zelf had hij ‘ergens’ zien langskomen dat het alweer 22 jaar geleden was, maar was daar zelf helemaal niet mee bezig. “Het was een tijd dat in de kroeg nog gerookt werd en jongeren vaak al vanaf hun 14e bier dronken. Het is haast niet meer voor te stellen maar dat was toen heel gewoon.”

Patatgeneratie
Tijden gaan voorbij en vandaag de dag is Collin (47) niet meer bezig met carnaval.  “Maar toen ook niet hoor. Ik werd door zes jongens uit het team van Foreholte C1 gevraag om ze te begeleiden bij de carnaval. Nou dat vond ik wel erg leuk. De jeugd van toen werd gezien als Patatgeneratie en zou vooral bezig zijn met gamen. Maar of het nou bij pingpong of carnaval zou zijn maakte me niets uit. Ik vond het enthousiaste van de jeugd zo gaaf, het was zo leuk en dat initiatief moest gestimuleerd worden. Dus ben ik erin gestapt.”

Bekende namen
Eigenlijk is Collin best wel vereerd: “Dat jullie nog aan mij denken” begint Collin enthousiast en ook wel wat vereerd. Maar juist daarom is het leuk om hem eens terug te kijken op 22 jaar Bokkies. “Wie die zes jongens van toen waren? Rogier Hoeijmans, Ivo van Kampen, Marco van Werkhoven, Danny van de Geer, Bob van der Meer, Frank van der Meer dat waren zo de jongens van het eerste uur. Ik moet nog wel glimlachen als ik ze hier in Voorhout tegen kom op straat en denk aan die beginperiode. Het heeft echt wel wat moeite gekost om sommige bestuursleden van toen ervan te overtuigen dat er een jeugdraad moest komen. Samen met Els Cornelissen, Linda Vink (de moeder van de jeugdprinses dit jaar), Carla Hoeijmans, Ankie Jochemsz en Frits van Arkel hebben we het gewoon gedaan; twintig jongens tussen de 12 en 16 jaar een plek geven binnen carnavalsvereniging de Bokken

Tropenjaren
De eerste jaren waren tropenjaren. Echt alles moest geregeld worden. We hielden ons bezig met de kleding, medailles, regelementen, draaiboeken, en de organisatorische uitdagingen waar we nooit bij stil hadden gestaan. Het was 1998 en de Bokkies werden in ‘het wapen van Voorhout’ voor het eerst gepresenteerd. Dat was trouwens nog de tijd dat het grote prinsenpaar op 11-11 werd gepresenteerd en het jeugdprinsenpaar een maand later op 12-12. Ze waren top gekleed, droegen medailles en stonden daar dan toch maar mooi. Ja toen ging er een gevoel van trots door me heen, dat hebben we toch wel even neergezet!

Het eerste jaar gingen de Bokkies mee naar alle activiteiten van de carnaval. Ze vormden een hechte groep, nooit ruzie, nooit onenigheid, nooit knokken geen gezeik, iedereen liet elkaar in de waarde. Samen met de leeftijdsgenoten van de dansmariekes kreeg Carnavalsvereniging de Bokken ineens een jong, bruisend en jeugdig elan, ze brachten gezelligheid.

Mooie toekomst
Het tweede jaar stond een groep begeleiding op, de jongens die mij gevraagd hadden, werden nu begeleiding en vormden uiteindelijk de commissie. De balans werd toen veel beter met zes begeleiders en vijftien Bokkies. Na drie jaar stond alles, niet alleen begeleidde ik de Bokkies, maar ik hielp inmiddels ook mee aan de jeugdkar, schilderde en verzon thema’s met hen. Ik was in mijn vrije tijd met grafisch vormgeving bezig en heb toen ook nog de eerste VIB-pasjes ontworpen. De eerste kar die we bedachten was trouwens een roze Cadillac. Maar het was mooi geweest. De jongens die me gevraagd hadden voor de begeleiding, waren nu zelf begeleiding geworden. Het was tijd om afstand te nemen. Het was een hoop werk en het was super leuk om te doen. Ze hadden zulke leuke ideeën en dat was stimulerend. Tien jaar later heeft de begeleiding de leeftijd omlaag gebracht. De kinderen van 8 tot 14 zijn toch iets makkelijker, die luisteren wat beter en zijn wat minder eigenwijs. Dat was echt een goede zet van hun.

Bokkies hebben de toekomst
Nu 19 jaar later zie ik  een vereniging en een groep Bokkies waar ik toen alleen maar van droomde. Jongens die met plantjes en fruitschalen bezoekjes brengen aan zieke en eenzame mensen, jongens die in de polonaise lopen en plezier brengen bij mensen die wel een lach kunnen gebruiken. Met al hun enthousiasme horen de Bokkies helemaal bij de verenging. Ze hebben echt een toekomst, zeker nog eens 22 jaar. Maar eerst wordt het dit jaar groots gevierd met als klap op de vuurpijl op 25 januari een fantastisch feest ‘Helemaal Hollands’ in Cheers met Danny Froger, John de Bever en dj Rene K. De tickets zijn voor 12,50 te koop op www.cvdebokken.nl

Pin It on Pinterest

X