Jan-Piet & Timo Does in de prijzen tijdens Kuipzwammen

Jan-Piet & Timo Does in de prijzen tijdens Kuipzwammen

Een afgeladen zaal in de Voorhoutse KTS kon een zaterdagavond lachen, gieren en brullen met zes lokale standup comedians. De lokale notabelen werden op de hak genomen en alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar werden doorgenomen. Aan het eind van de avond werd bepaald wie de beste ‘zwammer’ was. De jury gaf veteraanzwammer Jan Piet Does deze eer. Zijn zoon Timo won de publieksprijs. Alle andere zwammers deelden de tweede prijs.

Het spits werd deze avond afgebeten door Bert Pilaszek, die aankondigde dat zijn dertiende zwamoptreden tevens zijn laatste zou zijn. Hij had geluk, want veel Voorhoutse gebeurtenissen kwamen bij alle zwammers langs. Zoals het Voorhoutse monopolyspel dat vorig jaar gelanceerd werd, een bordje bij de ondiepe kerkvijver met de tekst ‘verboden te zwemmen’ en de ‘kapsalongrappen’ over het overschot aan kappers in dit Bokkendorp. Pilaszek had de hardste lachers met zijn opmerking: ,,Een scheiding ligt niet altijd aan de vrouw. Het ligt ook vaak aan de moeder van de vrouw.” En goed viel ook: ,,Ik zou een lezing houden over een penisverlenging, samen met Hans Worst. Hij belde af, omdat hij nog in Ien’s broek (Innsbruck, red.) zat.

Timo Does kwam op als Monopolymannetje, net als Bas Versluijs en Sandra van der Geer (Monopolyvrouwtje). Het nieuwe fitnesscentrum kreeg er van langs: ,,O3 staat voor onbetaalbaar, onderbezet en onbegrijpelijk”. Hij haalde een brand in het buitengebied van Voorhout aan: ,,Daar kwamen drie paarden om het leven. Het was één nachtmerrie. En twee dekhengsten.” De enige vrouwelijke zwammer was debutante Van der Geer. ,,Het mortuarium is vorig jaar afscheidshuis gaan heten. Ze hebben van mij op Facebook een like gekregen.” Ze nam ook het aankomende honderdjarig jubileumconcert van St Cecilia door de mangel: ,,Dan spelen ze muziek uit de jaren ’80. Ze hebben in ieder geval veel kunnen oefenen!

Tussen de optredens door werd Peter van Schooten door de organiserende carnavalsvereniging De Bokken benoemd tot Grote Bok. Hij zal de komende weken de Prins en Prinses Carnaval begeleiden bij al hun activiteiten. Hierna vertelde zwammer Bas Versluijs over zijn bekeuring voor wildplassen in Leiden. ,,Ik deed dat tussen een mooi stukje met bomen. Dat bleken kerstbomen te zijn!” Hij kwam met een nieuwtje: ,,De burgemeester wil de Ruïne van Teylingen opknappen. Jan Regeer: je ziet er weer goed uit!” Dennis Floor is bezig met afvallen en gebruikt daarom geen shampoo meer. ,,Op de verpakking staat, dat shampoo meer volume geeft.” Als ‘agent’ onthulde hij één van zijn politieacties: ,,Ik zag twee gele hesjes in Voorhout en heb ze met zwaailampen aan zo de eendenvijver in gereden. Daarna heb ik officieel excuses moeten maken bij Fietsmaatjes Teylingen.

Jan Piet Does bekeek het almaar slinkende aantal winkels in de Herenstraat positief: ,, We maken ons geen zorgen meer over het winkelaanbod. Wat er niet is, kun je ook niet ontevreden over zijn.” De grote voorgevel van het nieuwe huis van burgemeester Carla Breuer kwam aan bod, net zoals het feit dat het kuipzwammen immaterieel erfgoed is geworden. In één zin maakte Does duidelijk, waarom Voorhout zo bijzonder is: ,,Wij hebben een winkelstraat zonder winkels, ijsvereniging zonder ijs, theatervereniging zonder theater en een markt zonder kraampjes.” Zijn uitsmijter legde de hele zaal plat: ,,Was het maar rokjesdag; dat is een van de weinige dagen, dat vrouwen kort van stof zijn.

Bron: Joep Derksen

Pin It on Pinterest

X